Suvremeni oriental

Ana Jug

Suvremeni ples oslobađa, orijentalni ples zanosi, rezultat fuzije oba jest intencionalna ljepota. Budite dio ove plesne priče i dozvolite da vas naša čarobna Ana odvede na put unutar vas samih 🙂

Ples je iskustvo koje čovjek ne može zatomiti, a prisutan je u svim vremenima, kulturama i okolnostima. Istu težnju za izražavanjem nosi i profesionalni i amaterski plesač što je želja za umjetničkim ispunjenjem i zanosom.
Suvremeni ples je ples istraživanja plesača u odnosu ne samo na unutarnju domenu osjećaja već i vanjska manifestacija istog. Nastao kao bunt u na ustaljene obrazce dotadašnjeg klasičnog baletnog prikaza, a pionirke poput Isadore Duncan, Marthe Graham itd, težile su prirodnosti, lakoći te traženju novog obrasca plesanja. U plesu se mora vidjeti plesač, a ne samo virtuoznost plesa, akrobacije ili puka gimnastika.

U skladu s tom pretpostavkom krećemo na put unutar sebe na radionici suvremenog orijentalnog plesa; dakle biti će to traženje i iskazivanje nove forme našeg unutarnjeg diktata. Učit ćemo pokrete moderne ženstvenosti, novog vala koji je konačno započeo da bi sublimirao ovaj gnjevan svijet. Isto ćemo uobličit u jednostavnu koreografiju, te ćemo vježbati improvizaciju, kao krunu plesa. Razlika između klasičnog, točno određenog, decidiranog orijentalnog plesa i suvremenog orientala jest ta da se dopušta veća sloboda u pokretu, iako je kontrola neizostavna ona se ne zadržava samo na izolacijama pojedinog dijela tijela. Skokovi, padovi, ples na plohi (podu), okreti, pravilne pozicije ruku, nogu, stopla, dlanova, postava tijela samo su neke stavke kojima ćemo se baviti. A tek onda malo prekopati po prašnjavim policama svoje nutrine i iskazati što to u sebi nosimo.

——————————————————————————————

Ana Jug (Ana Apsaradha) rođena je u Zagrebu gdje od predškolske dobi pleše ritmiku i suvremeni ples. Nakon fakulteta filozofije odlazi u Indiju izučavati Indijske plesove. Kao profesionalna plesačica otvara školu plesa 2005. kroz koju su do danas radosno proplesale mnogobrojne Apsaradhe. Zajednički su ostvarile sveukupno pet uspješnih plesnih predstava u koreografiji dotične.Živi i diše za ples i svoja dva mala sinčića.
_____________________________________________________

Ana Jug (Ana Apsaradhe) was born in Zagreb and since early age she dances rhythm and contemporary dance. After faculty of philosophy she goes to India to study Indian dance.
As a prpffesional dancer she opens dance school that created many new Apsaradhe dancers. Tohether, they achieved a five succesful dance performances.

Ana likes to say that she lives and breathes dance and lives for her two little sons.

Odgovori