Škola indijskih plesova „ Panna“

Školu indijskih plesova „Panna“ (pana) je osnovala Marina Stevanović u oktobru 2012., sa željom da okupi ljubitelje indijske kulture. Za svojih 7 godina, Panna tim je do sada gostovao u nekoliko televizijskih emisija, nastupao na mnogim koncertima, festivalima i karnevalima, kako po Srbiji tako i u Hrvatskoj, Sloveniji i Grčkoj. Najveći projekat im je festival azijskih plesova „Dragulji Azije“, koji 6 godina za redom slavi različitosti kultura azijskog kontinenta. Takođe, festival sarađuje sa renomiranim plesnim imenima, instistucijama kao i ambasadama, te je prošlogodišnji Gala koncert festivala otvorio Ambasador Indije u Beogradu.

Iako je bolivudski ples okosnica rada škole, Panna plesači izučavaju i nekoliko klasičnih, a posebno uživaju u folklornim plesovima, te su jedna od nekolicine trupa u Evropi koja aktivno izvodi 15 indijskih stilova.

RAJASTHAN MIX

Indijska oblast Radžastan je izuzetno bogata kulturološkim nasleđem i čak nekoliko plesova sa tog područja je pod zaštitom Uneska. U narednom miksu stilova videćete 3 od njih: Prvi je Chari (čari), elegantan ples sa ćupom na glavi. Zatim Ghoomar (gu’mar), ples u krugu koji su izvodile samo žene prilikom proslava ali i na dvoru. A na kraju je Kalbelia (kalbelija), ples nomadskog plemena krotitelja zmija.

URBAN BOLLYWOOD

Pesma iz filma “Dhoom (dum) 3″ pod nazivom “Kamli” priča o devojci koja je luda od ljubavi i na sve načine pokušava da pokaže svoju ljubav u urbanom okruženju kakav je Čikago. Zato će škola plesa Panna dočarati koncept pesme uz urbani Bollywood, fuziju klasičnih i modernih indijskih plesova, sa velikim uticajem hip hopa.

Odgovori