Latin Oriental Fusion

Spoj latinoameričkog i orijentalnog trbušnog plesa

Latinoamerički ples i orijentalni trbušni ples kao dvije različite plesne forme možda nemaju zajednički stil glazbe i ‘filozofiju’, ali ih ipak nešto veže. Iako su se razvijali neovisno jedan o drugome, u različitim vremenskim razdobljima i podnebljima, zajedničko im je mjesto postanka – afrički kontinent.

Moćna energija latinoameričkih plesova skriva se u njihovom otvorenom karakteru, radosti kojom odišu, prirodnoj seksualnosti i otvorenosti prema zajednici.

Druga zanimljivost je u tome da latinoamerički plesovi imaju donekle sličnu akciju tijela – „valovitost“ u gibanju cijelog tijela, kontrakcije mišića, izolacije i gibanje kukovima, odnosno zdjelicom), baš kao i orijentalni trbušni ples.

Orijentalni trbušni ples najraznovrsniji je plesni stil na svijetu, ne poznaje granice i ne ovisi ni o čemu osim o jedinstvenoj senzualnosti koja je svojstvena svakoj ženskoj osobi.

U zajedničkim točkama u kojima se spajaju latinoamerički i orijentalni trbušni ples, nastala je plesna fuzija koju zovemo Latin Oriental Fusion.

Ova nova forma preuzima ono najupečatljivije iz oba plesa: snažnu ekspresiju i držanje tijela, eleganciju pokreta, ženstvenost i senzualnost. Dinamika pokreta postiže se izmjenom sporih i brzih elemenata, okretnosti (poletnosti) i uzemljenja.

Ovo nije aerobik ili zumba – na satovima Latin Oriental Fusiona savladavaju se i pojašnjavaju do detalja pokreti karakteristični i za orijentalni trbušni ples, i za neke latinoameričke plesove.

Ova plesna fuzija govori o povratku našim dalekim korijenima, ali je ujedno i korak naprijed u razvoju orijentalne plesne forme. Za plesačicu je zabavna jer istražuje različite latino ritmove, a čak ih miješa i sa gypsy prizvukom. Kao takva, omogućava svakoj djevojci i ženi da se ponovno poveže sa svojim unutarnjim impulsom koji je pokreće, osvijesti svoju nutrinu i izrazi je na njoj svojstven način. Time ostvaruje sebe i svoj potencijal, kako u plesu, tako i u životu.

Za Latin Oriental Fusion potrebne su vam udobne hlače ili kratka suknja, te uža majica. Pleše se bosih nogu.

Autor: Emilija Korač