Škola bollywooda “Panna”

 

 

Školu bolivuda „Panna“ je osnovala Marina Stevanović u oktobru 2012., sa željom da okupi ljubitelje indijskih plesova. Za svojih 5 godina, Panna tim je do sada gostovao u nekoliko televizijskih emisija, nastupao na mnogim koncertima, festivalima i karnevalima, kako po Srbiji tako i širom regiona. Najveći projekat im je svakako festival azijskih plesova „Dragulji Azije“, koji 5 godina za redom slavi različitosti kultura azijskog kontinenta… ali, još bitnije od toga – najveći uspeh im je što beogradska publika sve više voli plesove Indije. Iako je bolivud ples okosnica rada škole, Panna plesači izučavaju i nekoliko klasičnih i folklornih plesova, dok istovremeno uživaju u kreiranju modernih fuzija koje spajaju duh Indije sa nekim drugim plesnim formama.

BELLYWOOD

Belivud je veoma mlada plesna fuzija, nastala kao spoj orijentalnog plesa i sve popularnije plesa indijske kinematografije – Bolivuda. Ovaj stil je sve popularniji među plesačima, zato što spaja senzualnost Orijenta i živahni Bolivud, a može biti posebno začinjen elementima klasičnih ili folklornih indijskih plesova. Pleše se uz numere iz filmova bolivudske produkcije i ne postoje određena pravila za izgled kostima – dokle god sadrži elemente obe kulture.

Naša škola je jedna od retkih u regionu koja izvodi ovaj stil zato što se od plesačice očekuje da vlada tehnikama oba plesna stila. Ovom prilikom ćemo začiniti naš nastup i rekvizitima – senzualni veo i poi, rekvizit koji su prvi koristili Maori sa Novog Zelanda u svojim plesovima.

LATINO-BOLLYWOOD

Bolivud je plesni stil star „samo“ 104 godine, nastao kao neraskidivi deo bolivudske filmske industrije iz Indije. To je moderna fuzija indijskih plesnih stilova – od klasičnih plesova starih više hiljada godina, do folklornih plesova – sa uticajima savremenih plesova. U zavisnosti od trenda, u bolivud koreografije mogu da se ubace pokreti iz hip hopa, flamenka ili čak brejkdensa. Sa sve većim ineteresovanjem za latino kulture, koje raste u svetu pa i u Indiji, latino-bolivud je postao specifičan stil koji kombinuje različite korake i figure iz latino-američkih plesova.

Ovom prilikom pozivamo ljubitelje latino plesova da sami izbroje koliko stilova smo iskoristili u ovoj numeri, a sve je to upakovano u senzulani performans uz melodični hit bolivudske kinematografije.

Odgovori